Trzymamy rękę na pulsie

Ważne! Sprawozdania Finansowe za rok 2020 – termin

Sprawozdania Finansowe za rok 2020 należy sporządzić w terminie  do 31 marca 2021! Ministerstwo Finansów nie przewiduje wydłużenia terminu!

Zgodnie z informacją zamieszczoną na stronie Ministerstwa Finansów – terminy sporządzenia i zatwierdzenia Sprawozdań Finansowych jednostek obowiązanych do prowadzenia ksiąg rachunkowych za rok 2020 pozostają bez zmian. Rozważane jest wydłużenie terminu dla jednostek non-profit, na ten moment bez konkretnej daty decyzji.

Księgowi – mobilizujcie siły i dopingujcie wszystkie osoby, od których informacje i dokumenty mają wpływ na pełne, poprawne i terminowe przygotowanie zamknięcia roku. Termin zamknięcia ksiąg rachunkowych roku obrotowego kończącego się 31 grudnia i sporządzenia e-Sprawozdania Finansowego wraz z pozyskaniem podpisów przez wszystkie osoby reprezentujące spółkę w KRS przypada już za nieco ponad trzy tygodnie: 31 marca 2021r.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami Ustawy o rachunkowości kierownik jednostki zapewnia sporządzenie rocznego sprawozdania finansowego nie później niż w ciągu 3 miesięcy od dnia bilansowego i przedstawia je właściwym organom do zatwierdzenia. Sprawozdanie finansowe podpisuje – podając zarazem datę podpisu – osoba, której powierzono prowadzenie ksiąg rachunkowych, i kierownik jednostki, a jeżeli jednostką kieruje organ wieloosobowy – wszyscy członkowie tego organu.

Jednocześnie warto przypomnieć, że w Sprawozdaniach Finansowych za rok 2020 powinny znaleźć się stosowne wzmianki o trwającej pandemii. W sekcji ryzyka należy opisać wpływ COVID na działalność Spółki w 2020, ze względu na to, że nie jest to już zdarzenie po dacie bilansu. Wskazane jest opisanie – niski, średni, wysoki wpływ na działalność (na przychody, wynik, płynność). Warto również opisać jakie środki pomocowe firma otrzymała, w jakich kwotach oraz gdzie je wykazała. Pisaliśmy o tym w jednym z naszych wcześniejszych artykułów:  Sprawozdanie finansowe a wsparcie uzyskane w związku z COVID-19

Zachęcamy również do kontaktu z doświadczonymi specjalistami, którzy pomogą w skonstruowaniu i ujęciu w Sprawozdaniach Finansowych odpowiednich informacji.

Autor:

Katarzyna Ochnicka

Dyrektor Zarządzający

Zapraszamy do kontaktu

Katarzyna Ochnicka
Dyrektor Zarządzający, Członek Zarządu, Partner

Ostatnie artykuły z bloga

Procedura AML, a obowiązki przedsiębiorców

AML, czyli proces przeciwdziałania praniu brudnych pieniędzy. Jakie są jego elementy? Co może grozić za nieprzestrzeganie procesu AML?

Rok po wejściu do sieci Moore Global

Rok 2022 to pierwszy rok naszej obecności w sieci Moore Global, to rok gruntownych zmian, wdrażania nowych systemów, nowego podejścia, standaryzacji procesów.

Moore Polska i Bilander Group wspólnie patrzą w przyszłość

Pod koniec 2021 roku została podpisana umowa, dzięki której firma audytorska Moore Polska będzie mogła udostępniać online szczegółowe dane finansowe swoim klientom oraz świadczyć nowe usługi m.in. kontrolingu, analizy danych.