Trzymamy rękę na pulsie

Ważne! Sprawozdania Finansowe za rok 2020 – termin

Sprawozdania Finansowe za rok 2020 należy sporządzić w terminie  do 31 marca 2021! Ministerstwo Finansów nie przewiduje wydłużenia terminu!

Zgodnie z informacją zamieszczoną na stronie Ministerstwa Finansów – terminy sporządzenia i zatwierdzenia Sprawozdań Finansowych jednostek obowiązanych do prowadzenia ksiąg rachunkowych za rok 2020 pozostają bez zmian. Rozważane jest wydłużenie terminu dla jednostek non-profit, na ten moment bez konkretnej daty decyzji.

Księgowi – mobilizujcie siły i dopingujcie wszystkie osoby, od których informacje i dokumenty mają wpływ na pełne, poprawne i terminowe przygotowanie zamknięcia roku. Termin zamknięcia ksiąg rachunkowych roku obrotowego kończącego się 31 grudnia i sporządzenia e-Sprawozdania Finansowego wraz z pozyskaniem podpisów przez wszystkie osoby reprezentujące spółkę w KRS przypada już za nieco ponad trzy tygodnie: 31 marca 2021r.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami Ustawy o rachunkowości kierownik jednostki zapewnia sporządzenie rocznego sprawozdania finansowego nie później niż w ciągu 3 miesięcy od dnia bilansowego i przedstawia je właściwym organom do zatwierdzenia. Sprawozdanie finansowe podpisuje – podając zarazem datę podpisu – osoba, której powierzono prowadzenie ksiąg rachunkowych, i kierownik jednostki, a jeżeli jednostką kieruje organ wieloosobowy – wszyscy członkowie tego organu.

Jednocześnie warto przypomnieć, że w Sprawozdaniach Finansowych za rok 2020 powinny znaleźć się stosowne wzmianki o trwającej pandemii. W sekcji ryzyka należy opisać wpływ COVID na działalność Spółki w 2020, ze względu na to, że nie jest to już zdarzenie po dacie bilansu. Wskazane jest opisanie – niski, średni, wysoki wpływ na działalność (na przychody, wynik, płynność). Warto również opisać jakie środki pomocowe firma otrzymała, w jakich kwotach oraz gdzie je wykazała. Pisaliśmy o tym w jednym z naszych wcześniejszych artykułów:  Sprawozdanie finansowe a wsparcie uzyskane w związku z COVID-19

Zachęcamy również do kontaktu z doświadczonymi specjalistami, którzy pomogą w skonstruowaniu i ujęciu w Sprawozdaniach Finansowych odpowiednich informacji.

Autor:

Katarzyna Ochnicka

Dyrektor Zarządzający

Zapraszamy do kontaktu

Katarzyna Ochnicka
Dyrektor Zarządzający, Członek Zarządu, Partner

Ostatnie artykuły z bloga

Wynik finansowy w spółce komandytowej

Jak sporządzić wynik finansowy w spółce komandytowej za 2021 rok, w sytuacji gdy spółka wybrała opóźnione (do maja) przyjęcie statusu podatnika CIT? Co mówi interpretacja ogólna?

MATERIAŁY ZE SPOTKANIA: Polski Ład 2.0 – najważniejsze zmiany

Serdecznie dziękujemy za udział w bezpłatnym webinarze organizowanym przez Moore Polska: Polski Ład 2.0 – najważniejsze zmiany. Zachęcamy do zapoznania się z materiałami po spotkaniu.

Dobry lider nie rozkazuje, a zadaje pytania

Dobry lider to przede wszystkim inspiracja dla swoich pracowników. Nie powinien zatem wydawać im rozkazów, a motywować swój zespół do działania.
{literal} {/literal}